loading...

marți, 11 aprilie 2017

Traumatismele gatului

         Leziunile traumatice ale gâtului pot fi:
  1. închise - apar în loviri directe cu corpuri contondente şi în compresiuni (asfixii mecanice); sunt de tipul echimozelor, hematoamelor, rupturilor musculare, infiltratelor sanguine difuze în părţile moi (musculatură).
Lovirea în regiunea sinusului sinocarotidian, chiar în traumatismele de intensitate scăzută, poate determina decesul prin inhibiţie (moarte reflexă, autopsie albă).
În compresiuni se pot produce fracturi ale osului hioid sau rupturi de cartilaje laringiene iar în lovirea cu forţă mare se produc leziuni ale coloanei vertebrale cervicale.
  1. deschise produse prin instrumente tăietoare, înţepătoare-tăietoare, mai rar despicătoare sau arme de foc.
Armele albe produc plăgi profunde ce interesează musculatura, uneori cartilajele laringiene sau prima porţiune a traheei iar în caz de lovire puternică chiar coloana vertebrală.
Lezarea vaselor duce la hemoragii externe masive în secţionarea carotidelor şi embolie aeriană când sunt secţionate venele jugulare.
Decapitarea este o leziune profundă ce interesează părţile moi şi coloana vertebrală şi se poate produce prin comprimarea între corpuri dure, grele, cu suprafaţă mică (roţi de tren şi şine de cale ferată-accidente de tren) şi mai rar cu  instrumentele despicătoare sau tăietoare (infracţiune de omor).
Din punct de vedere judiciar leziunile gâtului produse prin arme albe pot fi omucidere sau sinucidere trebuind să se facă diferenţierea între heteroagresiune şi autoagresiune (autoproducere) .
Pentru autoproducere pledează: arma găsită la locul faptei, plaga unică profundă asociată uneori cu plăgi multiple superficiale (plăgi de tatonare, încercare) dispuse de la stânga la dreapta (pentru dreptaci).
În caz de heteroproducere se poate întâlni o plagă unică (sau plăgi multiple) pe faţa antero-laterală a gâtului orientată de obicei de la dreapta la stânga sau anterioară şi cu profunzime mare pe tot traiectul.Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...