loading...

Tipologia comerciantilor de gros

În prezent, pe plan internaţional, s-au înregistrat mutaţii semnificative în ceea ce priveşte poziţia diferitelor tipuri de grosişti.
Principalele tipuri de grosişti în funcţie de gradul de preluare a funcţiilor de distribuţie (tabelul 5.1.) sunt:
ß  Comerciantul de gros de expediţie este grosistul care înde-plineşte funcţia tradiţională de livrare a produselor la comandă către comercianţii cu amănuntul sau către utilizatorii industriali ce prelucrează în continuare marfa respectivă.
ß  Comerciantul de gros generalist este grosistul care prestează servicii complete, punând la dispoziţia clienţilor săi un sortiment larg de mărfuri, care conţine multe linii (grupe) de produse,
într-o structură relativ restrânsă la nivelul fiecărei linii.
ß  Comerciantul de gros specializat este cel care prestează servicii complete, comercializând o gamă restrânsă de linii de produse, dar cu o adâncime sortimentală mare în cadrul fiecărei linii.
ß  Comerciantul “cash and carry” este comerciantul de gros care are următoarele trăsături particulare: nu-i finanţează pe clienţi, deoarece politica lor nu prevede acordarea unor credite; preia titlul asupra mărfurilor, vânzând numai comercianţilor care cumpără plătind direct în numerar (cash) şi-şi transportă singur produsele (carry).
ß  Truck jobber” - mic comerciant de gros care dispune de un depozit de mici dimensiuni şi un camion pentru a distribui mărfurile la diferiţi detailişti. De obicei, sortimentul pe care îl oferă este constituit din produse de uz curent, perisabile (pâine, fructe şi legume, produse lactate, carne, dulciuri), care sunt vândute contra numerar, direct din camion, în ambalajele lor originale.
ß  “Rack jobber” - comerciant de gros care îndeplineşte toate funcţiile din canalele de distribuţie şi vinde comercianţilor cu amănuntul în sistem de consignaţie. Aprovizionează rafturile magazinelor cu amănuntul, continuând să deţină mărfurile în proprietate până la vânzarea lor, efectuarea plăţilor făcându-se numai pentru produsele vândute. În practică, “rack jobber” vinde frecvent produse cosmetice şi de întreţinere a sănătăţii, produse pentru dotarea locuinţei, jucării, cărţi, papetărie etc.
ß  Agentul comerciantului de gros este un intermediar care îndeplineşte, în esenţă, doar funcţia de natură tranzacţională, constând, în special, în căutarea clienţilor pentru grosist; terito-riul pe care se efectuează operaţiunea de vânzare le revine în exclusivitate.
ß  Brokerul este un intermediar independent care îndeplineşte funcţia de stabilire a contactelor între cumpărători şi vânzători. El negociază doar un contract între cele două părţi şi nu are relaţii continue, ca un agent, cu vânzătorii sau clienţii în numele cărora acţionează.


Tabelul 5.1. Principalele tipuri de comercianţi de gros independenţi şi funcţiile îndeplinite

Funcţii îndeplinite
Comercianţi de gros care oferă
Agenţi şi brokeri

Servicii complete
Servicii limitate
Agent
Broker

Mărfuri generale
Sortiment limitat
Rack jobber
Cash & carry
Truck jobber


Funcţii tranzacţionale
Cumpărarea mărfurilor
Contactarea clienţilor în vederea vânzării
Asumarea de riscuri (ca urmare a preluării mărfurilor în proprietate)

˜

˜


˜

˜

˜


˜

˜

˜


˜

˜˜

˜

˜


˜


˜
˜


Funcţii logistice
Crearea sortimentului de produse
Depozitarea mărfurilor
Sortarea produselor
Transportul mărfurilor


˜
˜
˜
˜


˜
˜
˜
˜


˜
˜
˜
˜


˜
˜
˜


˜
˜
˜
˜


¢
¢


˜
¢
¢
Funcţii de facilitare
Finanţarea
Desfăşurarea de cercetări de marketing
Stabilirea claselor de calitate

˜

˜

˜

˜

˜

˜

˜

¢

¢
¢˜

˜

Notă: ˜ Da; ¢ Uneori; Nu.


loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor