loading...

joi, 6 aprilie 2017

Sufocarea

Definiţie: este asfixia mecanică cu împiedicarea pătrunderii aerului în căile respiratorii prin obstruarea orificiilor respiratorii (nas, gură) realizată cu mâna (direct sau indirect, prin intermediul unor obiecte moi: pernă, fular, peliculă de material plastic).
         Tanatogeneza: mecanismul este de hipoxie hipoxică cu durata de la 5 la 10 minute.
         Leziunile sunt de:
         a) hipoxie cu manifestări intense;
         b) leziuni traumatice:
         Locale: în caz de sufocare cu mâna apar echimoze şi excoriaţii în jurul orificiilor bucale şi nazale produse prin compresiunea cu degetele; în caz de sufocare cu materiale moi, leziunile sunt minore sau nu există, ca în cazul utilizării pungilor din material plastic.
În cavitatea bucală şi în fosele nazale pot exista resturi din materialul folosit în realizarea sufocării (pungi, fire de materiale textile, lână).
Pe mucoasa labială, datorită comprimării buzelor pe arcadele dentare apar infiltrate sanguine pe faţa internă a buzelor (pot lipsi la persoanele edentate), care pot fi evidenţiate la un examen atent. Pe limbă datorită comprimării apar mici infiltrate sanguine.
În caz de sufocare cu materiale pulverulente, acestea sunt evidenţiate în cavitatea bucală, fosele nazale şi uneori la nivelul traheei.
         Generale: situate pe corp şi membre, existenţa lor atestând lupta.
         Expertiza medico-legală: în cazul în care leziunile sunt minore sau există numai semnele generale ale asfixiilor se va face diagnostic diferenţial cu intoxicaţiile (cu barbiturice, antihistaminice etc.) sau cu virozele.
         Obligatoriu se efectuează un examen amănunţit al orificiilor bucale, nazale şi al căilor respiratorii.
Juridic frecvenţă crescută o au omorurile (se poate asocia cu strangularea şi compresiunea toraco-abdominală) existând însă şi sufocări accidentale (la epileptici în crize majore sau stări de ebrietate avansată, comă alcoolică).


Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...