loading...

joi, 6 aprilie 2017

Statul franc in timpul lui Carol cel Mare 768-814

A continuat politica internă a tatălui său. În politica externă, a avut numeroase succese. În 774 şi-a luat titlul de rege al longobarzilor, alipindu-le statul acestora din Italia la regatul franc. A urmărit unitatea lumii germane şi împreună cu Sfântul Bonifaciu a contribuit la întemeierea Germaniei creştine. În partea de nord-vest a întâmpinat rezistenţă îndârjită a saxonilor organizaţi la acea vreme (772-804). Războiul a durat mult dar s-a încheiat cu victoria regelui franc, anexându-se Saxonia.
         Războiul cu arabii a fost de asemenea îndelungat şi cu rezultate schimbătoare. A încercat să-i alunge pe arabi din Spania, dar a suferit o înfrângere grea în 778 în faţa Zaragozei fiind silit să dea înapoi. Cu acest prilej, ariergarda francă a fost surprinsă şi măcelărită de muntenii basci în trecătoarea Ronceveaux (778). Legenda care s-a plăsmuit a constituit subiectul poemului epic “Cântecul lui Roland”, parcă mai important decât evenimentul istoric în sine.
         Împotriva avarilor avea să organizeze o expediţie între 791-797; o parte din zona unde erau aceştia avea să fie transformată în nucleul “mărcii de răsărit” (viitoarea Austrie), principalul şef avar Tudun, creştinându-se, a fost iertat (naş a fost Carol).
         La sfârşitul secolului al VIII-lea, statul franc ajunsese la o mare înflorire şi prestigiu internaţional. Cuprindea cea mai mare parte a fostului Imperiu Roman de Apus. Carol cel Mare va fi încoronat la Roma la 25 decembrie 800 ca împărat roman de către papă. Semnificaţia acestui act va fi deosebită şi se pare că ideea a fost a suveranului pontif. Carol intră în conflict cu împăratul de la Constantinopol, considerându-se egalul acestuia. Pentru aceasta va solicita mâna împărătesei Irina dar a fost refuzat. A întreprins mai multe expediţii în nordul Adriaticii, a ocupat mai multe provincii printre care Veneţia. Cu câteva luni înainte de moartea sa i-a fost recunoscut titlul imperial de către basileul de la Constantinopol. A continuat să poarte, până la capăt, vechile titluri regale, alături de cel de împărat.Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...