loading...

joi, 6 aprilie 2017

ROLUL CONDUCATORULUI

Despre orice tip de organizaţie am vorbi trebuie să nu uităm rolul conducătorului ĩn cadrul ei.de obicei acestă este de a informa , organiza, şi planifica o instituţie .

Conducerea reprezintă o putere asupra altora , cu capacităţi de lider ,care să fie dorit , o putere ĩmpreună cu oamenii nu asupra lor , putere de decizie cu care poţi să mişti masele , putere de interpretare care implementează idei .

Conducătorul este privit din două puncte de vedere :

- aspectul structural , adică ĩntre membri şi ceilalţi conducători care s-au implicat ĩn actul de conducere .

- aspectul funcţional ĩn care este bine definit rolul fiecărui conducător

Orice conducător trebuie să câştige ĩncrederea oamenilor şi chiar suportul lor . In conducere pentru o bună desfăşurare a activităţilor nu trebuie să se depăşească 5-10% din totalul personalului , un aparat mai mare de conducere devine disfuncţional datorită suprapunerii , ĩn această situaţie se realizează un sentiment de presiune birocratică ce poate afecta climatul psiho-social , relaţiile inter-personale , chiar un sentiment de insecuritate .

Originea conducătorului : ĩnnascut , format ( a urmat să se formeze ca lider ) , latent (urmează să fie lider ) , limitat ( a stat in preajma unui lider ) .

Pentru a fi un bun organizator şi să şti cum să conduci o instituţie trebuie să cunoşti regurile exterioare dar şi interioare .

Conducătorul are următoarele roluri de ĩndeplinit ĩn relaţie cu instituţia şi cu oamenii pe care ĩi are in subordine .

1.In calitate de exercitare a rolul de cunoaştere a organizaţiei, a tradiţiilor, accepţi sau respingi ceva , cauţi ĩmbunătăţire şi totul să fie cât mai bine .

2.In relaţia cu oamenii : ajută-i să-şi ajungă ţelurile ,comunică stategia de organizare , fii inţelegător angajeazăte ĩn diferite misiuni spre a atinge un ţel .

3.Rezultatele munci tale şi ale oamenilor care îi ai în subordine reprezintă un rol cel mai important şi acela de a da o declaraţie de misiune şi în acelaşi timp să o si respecţi .

4.Reproducere : fi un model de urmat pentru ceilanţi .

5.Respectul de sine şi a celorlalţi colegi este un factor care va determina ca ceilalţi să fie loiali ţie şi gata de sacrificiu .Conducătorul şi organizareaOrganizarea constituie lucrul fundamental atât în sistemul organizational cât şi pentru atribuirea funcţilor şi a activităţilor .

Organizarea presupune o activitate completă şi anume , cea de : stabilirea coordonatelor formale ale sistemului pentru desfăşurarea activităţilor; delimitarea compartimentelor funcţionale ( sectoare , secţii ) şi precizarea sarcini . (planificare ) ; distribuirea sarcini prin resurse financiare, materiale si informale ;ţinerea evidenţelor şi păstrarea datelor .asigurarea funcţionării ĩntregului ansamblu .

Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...