loading...

Rezumatul si notitele

În diferite situaţii, pentru uz personal, obişnuim să întocmim rezumate; pregătirea pentru participarea la o şedinţă include schiţarea notiţelor principale şi rezumarea punctelor la care vom dori să contribuim.
Rezumatele reduc semnificativ lungimea unei comunicări originale, conţin doar informaţii relevante selectate şi aranjate pentru a corespunde scopului - oferind o vedere de ansamblu, permit formarea unei păreri despre original, constituie un suport pentru memorie - legat de conţinutul originalului. Nu sunt o versiune comprimată a unui document original scris. Rezumatul unui document, destinat altora, permite cititorilor să răspundă la întrebări ca: acoperă un domeniu de interes pentru mine, care este subiectul documentului, ştiu deja acest lucru, este un raport de expertiză sau o activitate nouă, conţine tehnici noi sau idei originale, este concluzia contrară înţelegerii mele actuale, este nevoie să citesc acest lucru? Un rezumat eficient permite cititorului să desprindă punctele-cheie din material, să ajute înţelegerea, să consolideze studiul. În general, rezumatul poate fi sau descriptiv (acţionează ca o reamintire, nu dă indicii specifice), sau informativ (fapte într-o formă condensată), arareori amândouă.
Structura rezumatelor. Rezumatul unui raport de acţiune expune mai întâi acţiunea recomandată, apoi principalele motive aflate în spatele acesteia, apoi detalii mai relevante.
Rezumatul unui raport de înregistrare asigură o scurtă introducere, face câteva afirmaţii despre proceduri şi rezultate, stabileşte concluziile principale.
Notiţele se referă atât la notele scurte luate în timpul şedinţelor, cât şi la notele mai oficiale întocmite după şedinţe (sau interviuri cu clienţii, vizite, discuţii telefonice), ca o înregistrare a lor. Sunt utile pentru a nu uita informaţiile importante, a vă putea reaminti datele de care aveţi nevoie, pentru a vă putea referi la anumite  momente fără să divagaţi. Luarea notiţelor încurajează dezvoltarea deprinderilor critice de ascultare activă, poate transmite profesionalismul - inclusiv eventualului partener de discuţie, dă posibilitatea de a face aprecieri valoroase la ceea ce este cu adevărat important.

Elemente utile:
·         Luarea notiţelor acţionează ca un imbold mental pentru viitorul apropiat; trebuie înţelese doar de către D-voastră;
·         Folosiţi propriile cuvinte, eventual stenografiate; selectaţi "afirmaţiile cheie" şi lăsaţi spaţii libere pentru completări.
·         Deschideţi liste, lăsând spaţii libere pentru dezvoltare ulterioară;
·         Folosiţi desene, organigrame şi simboluri;
·         Înregistraţi doar minimul necesar;
·         Reluaţi notiţele după şedinţă, adăugaţi şi reformulaţi, consolidaţi înţelegerea sensului - astfel încât să le folosiţi ca pe o înregistrare a ceea ce s-a întâmplat.

Note şi rezumate personale
Sunt utile:
·         Ca o referinţă neoficială pentru propria folosinţă.
Trebuie:
ü  Să puneţi notiţei un titlu care să includă data, ora, locul, subiectul şi pe cei prezenţi;
ü  Să faceţi o trimitere în urmă, dacă nota se referă la şedinţe în serie;
ü  Să scrieţi propoziţii scurte, în loc de cuvinte cheie;
ü  Să folosiţi liste şi sub-liste, pentru a condensa şi a lega informaţiile;
ü  Să puneţi accentul şi să alcătuiţi priorităţile, folosind numerotarea, textul subliniat sau îngroşarea.
·         Ca o înregistrare oficială pentru folosirea de către alţii.
Consideraţii utile:
ü  Asigură un titlu complet;
ü  Include funcţia, autoritatea celor prezenţi;
ü  Asigură trimiteri în urmă şi informaţii generale explicative;
ü  Foloseşte propoziţii scurte, dar asigură informaţii complete pentru a facilita înţelegerea;
ü  Nu foloseşte stenodactilografierea.
·        Ca sugestii pentru pregătirea unei şedinţe sau a unei prezentări.Citirea eficientă

Îmbunătăţirea modului de folosire a timpului la citit
Cititul pentru studiu (ritmul este de 50-200 cuvinte/minut).
Înţelegerea trebuie să fie 100%.

Cititul lent (ritmul este cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, aproximativ 200-300 cuvinte/minut, iar nivelul de înţelegere este de 100%).
Pentru cititul de plăcere sau pentru cititul părţilor dificile; este probabil mai eficient să citiţi o parte din text de două ori, la viteza următoare, decât să o citiţi o singură dată la această viteză.

Cititul rapid
Necesită citirea cuvânt cu cuvânt, dar nu separat, ci ca grup de cuvinte. Nu este necesară fixarea ochilor pe fiecare cuvânt. Ritmul: 300-800 cuvinte/minut, înţelegerea: 60-70%.

Răsfoitul

Atunci când vreţi să prindeţi doar o idee. Alegeţi titlurile şi câteva fraze. Vă formaţi o idee de ansamblu înainte de a citi mai rar. Nivelul de înţelegere este scăzut, dar trebuie să ştiţi despre ce e vorba.

Scanarea
Este un mod mai rapid de informare. Citim titlurile şi informaţiile proeminente. Alergăm cu privirea de la începutul paginii, căutând ceea ce dorim, şi încetinim atunci când găsim informaţia căutată.loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor