loading...

vineri, 24 martie 2017

Moartea lui Fulger de George Cosbuc

                                    Moartea lui Fulger
                                                                           de George Cosbuc

Moartea lui Fulger, un fiu de crai, rapus în lupta pe un mal strain, este adus de un sol,bocetul, ritualul înmormântarii, cu randuieli si obiceiuri crestine, pun accentul pe  dramatica poeziei.
Poetul creeaza o introducere cruda, in care solul duce cea mai grea veste pe care un parinte o poate primi,vestea mortii odorului , veste data de catre  sol si corbii care simbolizeaza moartea.
Dupa introducerea facuta urmeaza durerea  pe care parintii o simt dupa pierderea fiului si jelitul acestuia , poetul ataca in mod indirect sensibilitatea cititorului care simte aceiasi durere si compatimeste parintii indoliati .Caderea in deznadejde incolteste in constiinta parintilor care inebunesc de durere.Tatal nu poate sa-si recunoasca fiul din cauza ranilor ,”pe cel frumos cum insuti esti”  se gandeste ,daca fiul lui ,un erou a murit asa de crunt ,oamenii rai caree ar trebuii sa primeasca o pedeapsa mai mare cum mor?’Cum pier misei daca pier cei buni asa?’
Apar  imediat nebunia si haosul ,mama se topeste pe picioare ii  albeste parul si alearga cu el despletit  rupandu-si hainele ,lucru neobisnuit ce  denota lipsa de control a fiintei indurerate  “Cu parul alb si despletit , Prin largi iatacuri alerga ,Cu hohot lung ea blastema “   .
Printi nu isi pot imagina viata fara fiul lor “De dragul cui sa mai traiesti?”pe cine sa mai astepte venind si pe cine sa mai imbratiseze cu dor  intrebare care doare ,.
Refuzul acestoraa de a se desparti de odorul lor acceptand chiar sa moara odata cu el  alegand acest drum decat in care fiul nu mai este .Nu-l dau din brate nimanui !Inchideti-ma-n groapa lui .
Emotionant e strigatul de durere al mamei îndoliate, care nu mai crede în nimic, nici chiar în Dumnezeu, în fata caruia: "Ori buni, ori rau tot un mormânt! / Nu-i nimeni drac si nimeni sfânt! / Credinta-i val, iubirea vânt / Si viata fum". Schimbarea rapida a celui care odata era  de neinvins si caruia nu I era frica de moarte ,acum in locul armelor tine faclii de ceara care au rolul in a lumina drumul celui dus in cealanta lume  iar pe piept are  merindele pentru lumea celanta “ in dreapta cea fara  de temut  mana care tinea odinioara scutul care il proteja acum tine banul care in religia crestina are rol in trecerea vamilor lumii celeilante Strigarea celui  mort De a se ridica sa vada cum vin cei care-l iubesc dupa dansul si cata durere pricinuieste moartea lui ,in speranta ca vazand acestea ar invia numai sa imprastie durereaa ,strigatele de jale sunt atat de dureroase incat cititorul ia parte cu desavarsire la inhumarea decedatului ,in fata lui desfasurandu-se totul ca o amintire sau ca un vis .
Craiul este ingropat in  armura lui care are rol in  a mira  ingeri  din cer si insusi pe Creator de vitejia si stralucirea lui  ,cum  a fost  in viata lui de muritor asa sa continuie si  in cer ,loc asigurat in credinta ca viata lui a fost una dreapta si fara de pacate ,lucru care apare in credinta crestina .
In momentul in care trupul se indreapta catre groapa durerea creste iar vaietele rasuna si mai tare simtind ca in scurt timp contactul fizic nu va mai fi posibil starnind  furia , nebunia .
“ si popi sirag cadelnitand ceteau ectenii de comand” Preotii in numar mare care citesc rugaciunile specifice situatiei ,rugaciuni la parastas ,pentru sufletul celui mort  sunetul clopotelor  plansetele si vaietele ,asezarea ierarhica a  oamenilor in urma mortului  osteni ,sfetnici, feciori de crai  si in continuare oamenii de rand “si nat de rand”  .
In religia crestina unul dintre cele mai mari pacate este Caderea in deznadejde ,lucru inevitabil in situatia in care se afla parinti  indurerati mama blesteama cumplit renegand credinta in Cel De Sus ,Viata nu mai are sens iar toate visele -I sunt spulberate ,nu mai asteapta de la viata nimic si viata - I -se pare “ fum’ .Moartea fiului luandu-I dorinta de  a trai si viata este de acum fara rost “De mori tarziu ori mori curand ,De mori satul ori mori flamand ,Tot una e si rand pe rand ne ducem toti “ Omul nu lasa nici o urma in urma lui cum nu lasa nici pestele in apa urma sau soimul  in aer neinsemnand faptul ca esti mare cat muntele sau mic cat pumnul..
Tot raul este pus pe  seama   Atotputernicului care in mintea inebunita a mamei este singurul vinovat si ca I este dusman .
La auzul cuvintelor blasfemice  ceilanti oameni isi faceau cruce simbolizind dorinta de a indeparta raul care pusese stapanire pe o fiinta  care nu merita ceea ce I se  intampla ,Aplanarea situatiei vine din partea unui sfant ,un om “Batran ca vremea …..Nascut cu lumea intr-un ceas ‘  care contrazice cele spuse de femeie si-I  cere sa nu mai planga ,sa inteleaga ca aceste legi sunt imprevizibile si nu se pot schimba iar durerea poporului este in mare parte pricinuita de cuvintele rele ale ei decat moartea craiului care “Traieste-n veci ,E numai dus ‘  De cand traieste el nu a auzit pe altcineva ca se plange ,ca viata-I fum ca nu este drept ceea ce se intampla ,el o sfatuieste sa-si traiasca viata si sa nu caute legile mortii Iar singura tarie care o avem este credinta in zilele de apoi ,iar cuvintele spuse azi maine nu mai sunt si regretam cele spuse fie viata cat de grea nu trebuie  sa cadem in deznadejdeRomania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...