loading...

Leziuni traumatice primare

         Leziunile traumatice primare (elementare) sunt leziunile vizibile la examinare externă; observarea şi interpretarea lor permite soluţionarea multor obiective ale constatărilor şi expertizelor medico-legale atât la persoanele în viaţă cât şi la cele decedate.
Leziunile traumatice primare clasifică astfel:
1. Leziuni ale părţilor moi:
  • fără soluţie de continuitate:
                            a) eritemul post-traumatic - este o zonă tegumentară hiperemică (de culoare roşie) bine delimitată care apare ca urmare a acţiunii unui traumatism şi care persistă în timp de la câteva minute la câteva ore (ex. lovirea cu palma).
                   b) echimoza - cea mai frecventă leziune traumatică (revărsat sanguin de întindere variată la nivelul tegumentelor şi mucoaselor), se produce prin ruperea vaselor dermo-epidermice ale pielii sau a vaselor din corionul mucoaselor.
                   - mecanismele de producere sunt lovirea (cu sau de un corp dur) şi compresia (mai frecvent cu mâna, degetele).
                            c) hematomul - este un revărsat sanguin bine delimitat în ţesuturile moi sau în organele parenchimatoase. Mecanismul de producere este lovirea (lezare vas sanguin mai mare) sau compresia între două planuri.
                            d) hemoragiile difuze .
  • cu soluţie de continuitate
                            a) excoriaţia - este soluţia de continuitate ce interesează epidermul şi dermul. Pot fi unice sau multiple şi de forme: liniare, semicirculare, sau pe o zonă tegumentară mai mare, când se numeşte placard excoriat.  Mecanismul de producere este lovirea activă (loviri tangenţiale cu corpuri rugoase, ascuţite sau cu muchii) sau lovirea pasivă (frecare de un corp dur cu suprafaţă rugoasă - cădere).
                            b) plăgile - Plaga este soluţia de continuitate care interesează toate straturile  pielii şi chiar şi ţesuturile profunde. Plăgile pot fi: superficiale sau profunde, penetrante (în cavităţi) sau nepenetrante, perforante (în viscere) sau neperforante; transfixiante (străbat un segment anatomic în întregime) existând un orificiu de intrare şi unul de ieşire.


         Leziuni osteo-articulare:
  • fracturi
  • luxaţii
  • entorse
        
Leziuni viscerale:
  • rupturi şi striviri de organe
  • leziuni traumatice musculare
  • leziuni traumatice ale nervilor
  • leziuni traumatice ale vaselor sanguine

loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor