loading...

vineri, 3 martie 2017

Leziuni traumatice ale organelor interne

Pot duce la moarte prin :
  • interesare directă a unor organe vitale (inimă, creier, plămân) prin lovire activă, comprimare;
  • afectare indirectă (ex. în precipitare) a organelor parenchimatoase (hemoragie internă) sau complicaţii septice (pentru organele tubulare, ex. intestin cu peritonită consecutivă).
Aspectul leziunii depinde de agentul traumatic:
  • obiecte înţepătoare - leziuni limitate;
  • arme de foc - leziuni limitate dar grave, de tip transfixiant ;
  • contuzii - rupturi viscerale (compresie puternică între două planuri dure):
    • organe parenchimatoase - prin proiectare (accidente de circulaţie), precipitare sau lovire directă puternică; în funcţie de intensitatea traumatismului se produc: fisuri capsulare, rupturi superficiale, rupturi capsulo-subcapsulare, rupturi profunde, rupturi multiple, explozie de organ;
    • organe cavitare - se rup mai greu; prezenţa de conţinut creşte riscul apariţiei leziunilor traumatice (cu cât sunt mai pline, cu atât se rup mai uşor).
Rupturile de organe interne pot fi complete sau incomplete, traumatice sau patologice (malarie pentru splină, anevrism pentru cord). Pe un fond patologic preexistent (steatoză hepatică, splenomegalie) rupturile se pot produce şi în cadrul unor traumatisme de intensitate scăzută care, în mod obişnuit şi la un organ normal nu determină asemenea leziuni.
Strivirile sunt distrugeri totale sau parţiale ale integrităţii unui organ, cu pierderea completă a structurii anatomice, acesta apărând ca o masă amorfă. Striviri de organe apar în precipitare, comprimare (accidente rutiere), explozii.Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...