loading...

vineri, 3 martie 2017

Intoxicatia cu alcool etilic generalitati

         Alcoolul etilic (etanolul) este considerat cel mai răspândit toxic cu efecte asupra stării de sănătate şi efecte anti-sociale. Din punct de vedere medico-legal, există intoxicaţii (acute şi cronice) şi implicaţii ale intoxicaţiei alcoolice în: accidente rutiere, sinucideri, omucideri.
Din punct de vedere toxicocinetic pătrunderea etanolului în organism se face: cel mai frecvent pe cale digestivă, rar pe cale respiratorie (în condiţii industriale - nu apar intoxicaţii grave) şi foarte rar pe cale transcutanată.
Absorbţia are loc la nivelul mucoasei gastrice şi duodenale, viteza de absorbţie fiind influenţată de: concentraţia în alcool a băuturii ingerate (băuturile  concentrate se absorb mai rapid în timp ce băuturile fermentate mai lent), timpul de ingerare (timpul crescut reduce valoarea maximă a alcoolemiei), prezenţa alimentelor în stomac (absorbţia este mai rapidă pe stomacul gol), prezenţa bioxidului de carbon în alcool (băuturi acidulate) grăbeşte absorbţia alcoolului.
Distribuţia este majoritar plasmatică iar metabolizarea se face în cea mai mare parte la nivelul ficatului: 90% din cantitatea de alcool etilic este metabolizată pe cale oxidativă  în acetaldehidă care apoi se oxidează la acid acetic iar acesta, în apă şi bioxid de carbon.
         Viteza de oxidare prezintă variaţii mari între indivizi şi la acelaşi individ în condiţii diferite de ingerare.
         Eliminarea alcoolului etilic se face pe cale renală sub formă de metaboliţi; 5-10% se elimină nemetabolizat prin respiraţie (halenă caracteristică), urină (se poate determina alcooluria), salivă, transpiraţie.
         Din punct de vedere toxicodinamic, alcoolul etilic are iniţial o acţiune excitantă cerebrală apoi, la doze mari, deprimantă şi paralizantă asupra sistemuli nervos, până la abolirea funcţiilor vitale. Doza letală este de 4-6 g etanol pur/kgc cu mari variaţii individuale.
         Alcoolul potenţează acţiunea toxică a altor droguri: barbiturice, tranchilizante, neuroleptice, unele antibiotice.
Din punct de vedere clinic la o alcoolemie sub 0,4 g‰ (grame alcool pur la 1000 ml. sânge) nu apar manifestări clinice sau apar manifestări reduse: logoree uşoară şi încetinirea unor răspunsuri reflexe urgente.


Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...