loading...

Imperiul Mogul

Secolul al XVI-lea are ca o caracteristică lipsa unităţii politice a peninsulei Indiei. De origină mongolă, întemeietorul Imperiului Mogul avea printre înaintaşii săi pe Gingis han şi pe Timur Lenk şi se numea Babur-Leul. A pornit cu o mică trupă să cucerească Samar Kandul, vechiul centru al imperiului lui Tamerlan, dar n-a reuşit şi atunci şi-a îndreptat privirile către Valea Indusului aşteptând ocazia să poată interveni. L-a învins în 1526 la Panipat pe ultimul sultan din Delhi. De la 26 aprilie 1526 se instaurează în oraşele Agra şi Delhi dinastia Marilor Moguli care va conduce India timp de două secole. Confruntările cu principii locali au continuat în 1527 la Kanwaha, Babur-Leul ocupând partea de nord a Indiei. Nepotul său Akbar (1556-1605) a completat cuceririle anterioare. A cucerit până în 1574 cea mai mare parte a Indiei Centrale. Ca şi în cazul sultanatului de la Delhi, întregul fond funciar aparţinea statului şi era dat militarilor, preoţilor şi înalţilor funcţoinari. Guvernatori imperiali aveau în administraţie provinciile deţinând largi atribuţii militare şi politice. Aveau în subordonare armate de zeci de mii de oameni ducând uneori războaie pe cont propriu. Împăratul avea puteri nelimitate asupra supuşilor, era şef religios şi legislator. A fost un adept al toleranţei religioase.
         A urmat la tron fiul său Selin supranumit Cuceritorul Lumii, dar mai important este Şah Jahan (1628-1657) care a ridicat şi mai mult prestigiul Imperiului Marelui Mogul. Ultimul mare mogul a fost Aurangzeb Alamgir (1658-1707). Primii douăzeci de ani de domnie au fost ani de pace fiind propice pentru redresarea economică a statului ce cunoscuse până atunci nenumărate războaie. Ar fi dorit să cureţe India de idolatrie şi să o islamizeze luând uneori măsuri prea rigide şi severe. A ordonat să se dărâme templele şi şcolile necredincioşilor şi să se reintroducă taxa pentru nemusulman pe care o suprimase Akbar. Festivalurile religioase şi pelerinajele au fost anulate. Nu au fost cruţaţi nici hinduşii dar mai ales rajputanii, o populaţie de munte foarte pricepută în lupta de guerilă. Încercările marelui mogul de a-i linişti – se răsculaseră de mai multe ori – n-au dat rezultate cheltuindu-se sume enorme şi sacrificându-se zeci de mii de vieţi. Independenţa lor va fi recunoscută. În relaţiile cu musulmanii, Aurangzeb s-a dovedit a fi gata să-i sprijne, a primit ambasade de la aproape toate statele musulmane şi în 1590 chiar de la bizantini. N-a reuşit să ocupe una din regiunile importante ale Indei, Deccanul. Spre deosebire de ceilalţi Mari Moguli, Aurangzeb nu a protejet şi încurajat artele şi literatura. Numeroase moschei şi alte monumente arhitectonicce aveau să împodobească oraşele Imperiului Mogul. Taj Mahalul este considerat cel mai scump şi mai frumos mausoleu din lume ce cu greu poate fi descris, înalt de 74 de metri construit în timpul lui Şah Jahan.
         La 3 martie 1707 a murit Aurangzeb, dispariţia fiind începutul destrămării Statului Mogul. Acesta s-a dezmembrat în mai puţin de treizeci de ani datorită luptei marilor feudali locali pentru independenţă şi a războaielor de succesiune. După dispariţia imperiului s-au creat numeroase state independente sau semiindependente a căror ideologie religioasă era hinduismul. Se adaugă conflictele cu portughezii pe care numeroşi regi vor încerca să-i alunge din India dar fără succes. Partea de nord va cunoaşte invazia persană din 1738-1739 ce va aduce masacre sângeroase populaţiei civile. În a doua jumătate a secolului vor interveni şi englezii (cu care indienii s-au confruntat de multe ori după aceea).
         În concluzie, în India în perioada medievală au luat fiinţă mai multe state, regate sau imperii ce se vor impune într-o formă sau alta şi a fost creată o cultură şi civilizaţie de o deosebită frumuseţe. Contribuţia popoarelor din această zonă la progresul ştiinţei şi culturii universale a fost inestimabilă. Pentru o lugă perioadă de timp în India se vor instala coloniştii englezi care vor exercita o dominaţie politică şi economică cu efecte dintre cele mai grave asupra afirmării şi dezvoltării poporului indian.


loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor