loading...

Fracturile mandibulei


Fracturile mandibulei sunt des întâlnite în practica medico-legală,  datorită poziţiei anatomice a osului şi formei de potcoavă care determină o vulnerabilitate crescută la agenţii traumatici.
Pot fi directe în zona de impact, sau indirecte prin modificarea curburii osului comprimat.
Din punct de vedere morfofuncţional se clasifică în fracturi incomplete (pot interesa marginea alveolară şi mai rar gonionul) sau fracturi complete (totale), mai frecvente la nivelul ramurii orizontale, mai rar pe ramura ascendentă, condil şi apofiza coronoidă.
Fracturile pot fi: unice sau multiple, unilaterale sau bilaterale, liniare simple sau cominutive (care evoluează cu complicaţii). Consolidarea fracturilor este în general mai lentă, fiind posibilă apariţia de sechele morfofuncţionale, datorită vascularizaţiei mai reduse.
Toate fracturile ce interesează rebordul alveolar asociază constant şi leziuni traumatice dentare.
Timpul de îngrijiri medicale este variabil - peste 20 zile iar în cazurile grave peste 60 zile.
Evoluţia poate fi simplă, cu vindecare ad integrum sau cu intervenţia de complicaţii: septice (osteite şi osteomielite), pseudartroză posttraumatică, consolidări vicioase cu deformări faciale, prejudiciu estetic, sluţire şi uneori tulburări funcţionale de masticaţie şi fonaţie.
Fracturile condilului mandibular se pot complica cu anchiloze temporo-mandibulare posttraumatice.loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor