loading...

Fracturile coloanei vertebrale

         Pot fi fracturi de arc vertebral (apofize transverse, apofize spinoase, apofize articulare, lame vertebrale) sau fracturi de corp vertebral (parţiale sau totale).
  1. fracturile lamelor vertebrale apar rar ca leziuni izolate, unilaterale sau bilaterale iar ca mecanism de producere se descrie lovirea directă cu obiecte grele pe regiunea cervico-dorsală, căderea pe cap (interesează primele vertebre cervicale) şi hiperflexia forţată (când se produce fractura arcului posterior al atlasului).
  2. fracturile apofizelor transverse se produc în lovirea directă pe regiunea cervico-dorsală sau indirect prin contractură musculară violentă pe regiunea lombară. De obicei nu produc fenomene neurologice medulare însă pot determina iritarea rădăcinilor nervoase.
  3. fracturile apofizelor spinoase apar mai frecvent la nivelul ultimei vertebre cervicale şi a primelor vertebre toracice prin lovire directă şi mai rar prin smulgere, urmare a unei contracţii musculare violente; nu se însoţesc de fenomene neurologice imediate.
  4. fracturile apofizelor articulare sunt însoţite de alte leziuni traumatice unilaterale sau bilaterale şi se asociază cu fractură de corp vertebral când determină fenomene de compresie medulară.
  5. fracturile parţiale de corp vertebral se întâlnesc mai rar decât fracturile totale producându-se prin hiperflexie sau cădere în ax.
Din punct de vedere morfologic au aspecte diferite: fisuri ale corticalei, fracturi ale marginilor vertebrale, fracturile planşeului sau plafonului vertebrelor şi fracturi parţiale transversale.
  1. fracturile totale de corp vertebral
Clasificarea se va face în funcţie de mecanism:
      - direct:
               - lovituri puternice cu corpuri dure;
               - compresiune (călcare în accidente rutiere);
               - acţiunea proiectilelor;
               - instrumente despicătoare, rar  corpuri dure tăietoare/ tăietoare-înţepătoare
      - indirect:
               - strivirea corpilor vertebrali în căderi de la înălţime în ax vertical (posibilă strivirea cu tasarea unuia sau mai multor corpi vertebrali)
               - hiperflexiea anterioară cu zdrobirea porţiunii anterioare a corpului vertebral, ruperea ligamentelor intervertebrale şi uneori cu fracturi prin smulgere ale apofizei spinoase;
               - hiperflexia laterală cu zdrobirea părţii laterale a corpului vertebral;
               - hiperextensia cu fracturarea arcurilor posterioare, ruperea ligamentului vertebral comun şi apoi a corpul vertebral;
- fracturi pe o linie orizontală rezultând tasare posterioară şi deschidere anterioară cu formă triunghiulară;
               - răsucire cu fracturi spiroide ce interesează una sau mai multe vertebre.
loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor