loading...

miercuri, 1 martie 2017

Evul Mediu

Termenul de ev mediu a fost folosit de umaniştii italieni din a doua jumătate sec. al XV-lea, care considerau perioada cuprinsă între dezagregarea Imperiului Roman de Apus – anul 476 – şi vremea lor, ca o “epocă de mijloc”, între Antichitate şi Renaştere. Anul de început a fost acceptat mai ales de europeni iar pentru sfârşitul feudalismului s-au propus mai multe date. Astfel s-a considerat anul 1453 – an în care turcii ocupau Constantinopolul, marcând sfârşitul Imperiului Bizantin sau sfârşitul sec. XV odată cu marile descoperiri geografice care au marcat puternic evoluţia societăţii omeneşti. S-a propus şi anul 1517 – când începe Reforma sau desfăşurarea revoluţiilor burgheze din Ţările de Jos la sfârşitul secolului al XVI sau revoluţia burgheză din Anglia de la jumătatea sec. XVII.
         Termenii de feudal, feudalism provin de la cuvintele feud ce indica, în evul mediu dezvoltat, posesiunea funciară condiţionată pe care un vasal o deţinea de la un senior. Treptat au căpătat un sens mai larg desemnând structura socială şi regimul politic în evul mediu.
         Relaţiile de tip feudal – presupun şi raporturile dintre nobili şi ţărani dependenţi – ultimii constituind principală forţă producătoare de bunuri materiale. Limitele cronologice au variat în funcţie de spaţiul geografic, de particularităţile dezvoltării societăţii.
         Astfel, acest sistem de relaţii au caracterizat societatea europeană, cunoscut şi nordul Africii, Asia între secolele III-XIX. America Latină l-a cunoscut după formarea imperiilor coloniale spaniol-portughez în secolul al XVI-lea. Unele zone ale lumii precum Africa centrală şi de sud, America de Nord (cu excepţia Mexicului) şi Australia relaţiile feudale au rămas necunoscute.
         Periodizarea epocii feudale întâmpină numeroase dificultăţi deoarece limitele cronologice variază de la o zonă geografică la alta.
         Procesul de formare a relaţiilor feudale a început în China în secolele III-IV apoi în Imperiul Roman de Apus şi de Răsărit în secolele V-VI, iar în centrul şi răsăritul Europei secolele VI-VIII şi Orientul Apropiat în secolele VI-VII.
         Feudalismul dezvoltat a început în China – VIII-IX Europa apuseană şi centrală (sec. XI-XII) şi în Europa răsăriteană – secolele. XI-XIII.
         Destrămarea relaţiilor feudale a început în Europa apuseană şi centrală – secolele XVI-XVII, apoi Europa răsăriteană – sec. XVII-XVIII, iar în unele ţări din Asia şi Africa (sec. XVIII-XIX). Luându-se în considerare că s-a manifestat în forma lui clasică în Europa apuseană şi centrală, feudalismul a avut limite cronologice între secolul V, în condiţiile destrămării Imperiului Roman de Apus, şi trecerea la capitalism (odată cu revoluţiile burgheze din Ţările de Jos şi din Anglia) adică secolele XVI-XVII. Pe plan mondial limitele au fost între secolele III-VII şi secolele XVI-XIX.Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...