loading...

miercuri, 1 martie 2017

DOINA

DOINA
         Cunoastem ca doina este o specie a literaturii populare, apartinand genului liric, o poezie prin care autorul anonim isi exprima o diversitate de sentimente deosebit de puternice. Fiind creatia unor oameni talentati din popor, are caracter anonim, colectiv si sincretic si se caracterizeaza prin oralitate.
            In poezia "Doina", care poarta ca titlu numele speciei folclorice pe care o reprezinta, autorul anonim isi exprima toate sentimentele: dorul si jalea, bucuria si necazul, revolta sau setea de dreptate.
            Prin lirismul ei, prin profunzimea sentimentelor, "Doina" ("acest cantec despre cantec") nu se incadreaza tipologic in nici una dintre felurile ei, dar le aminteste pe toate, prin notele lor caracteristice. Doina apare personificata, poetul popular adresandu-i-se direct, ca unei fiinte dragi. Sugestiva in acest sens este repetitia substantivului "doina" in cazul vocativ. El este fermecat de dulceata versului ei, pentru ca, prin ea isi alina suferintele ("Doina, doina, cantic dulce/Cand te-aud nu m-as mai duce"), dar si de focul melodiei, caci ea exprima si durerea profunda ("Doina, doina, viers cu foc/Cand te-aud eu stau in loc").
            Doina este raportata la circuitul anotimpurilor, la elementele din natura, pentru ca il insoteste pe omul din popor in orice moment si pretutindeni.
            Venirea primaverii starneste in sufletul poporului speranta si dorul de viata, dorinta de evadare intr-un spatiu nelimitat al libertatii, in mijlocul naturii si, de aceea isi exprima bucuria si entuziasmul: "Bate vant de primavara/Eu cant doine pe afara/De ma-ngan cu florile/Si privighetorile"
            Verbul "a ingana" sugereaza armonia doinei, expresivitatea ei, dar si ideea de insotire cu celelalte elemente ale naturii - "florile" si "privighetorile", devenind simboluri ale frumusetii doinei.
            "Iarna viscoloasa" il obliga pe om la izolare si, de aceea, tot doina este cea care ii alina singuratatea: "Vine iarna viscoloasa/Eu cant doina inchis in casa/De-mi mai mangai zilele/Zilele si noptile".
Doina apare ca un antidot al tristetii si singuratatii, idee reliefata de repetitia si enumeratia: "...zilele/Zilele si noptile" si prin verbul "a mangaia" cu sensul de "a alina".
            Imaginea care capata putere ("frunza-n codru cand invie") este raportata la doina de haiducie ("doina cant de voinicie") pentru ca haiducul isi va gasi refugiu in codrul frate, care il va adaposti de poteri si de dusmani.
Caderea frunzei vesteste sosirea toamnei si acum sufletul omului se umple de tristete si, de aceea, tovaras nedespartit ii este doina de jale.
            Permanenta doinei in viata omului din popor, legatura lor stransa sunt sintetizate in ultimele patru versuri: "Doina zic, doina suspin, /Tot cu doina ma mai tin/Doina cant, doina soptesc/ Tot cu doina vietuiesc".
            Ideea este realizata prin folosirea unor verbe din acelasi camp semantic al zicerii ("zic", "suspin", "cant", "soptesc") si prin repetitia adverbului "tot" cu sensul "mereu". Astfel se intareste ideea ca doina este cea care il insoteste pe roman pretutindeni, facand parte din insasi existenta lui.
            Prin folosirea verbelor si pronumelor la persoana I singular, isi face simtita prezenta eul liric si se accentueaza lirismul textului, dar si legatura indisolubila dintre doina si viata omului.
            Folosirea repetitiilor si a simetriilor, ca procedee artistice, releva simplitatea si naturaletea stilului. Asa se explica si prezenta, deloc numeroasa, a unor figuri de stil: epitete ("cantic dulce", "viers cu foc", "iarna viscoloasa") si personificari care se refera la doina, la frunza codrului care "invie" sau "cade" si la privighetorile si florile care canta si ele doina.
            Simpla este si versificatia: masura de 7-8 silabe, ritmul trohaic, rima imperecheata, care sporesc muzicalitatea versurilor.

            Lirismul rascolitor al doinei,intensitatea si sinceritatea sentimentelor exprimate,prezenta motivului legaturii omului cu natura,simplitatea stilului dau valoare deosebita acestei creatii populare.

Romania - Activitățile economice. Transporturi.

Industrie -           în luna februarie 2016, producția industrială, a crescut cu 0.8% față de luna februarie 2015 -           creș...

loading...