loading...

Dificultati potentiale in procesul de planificare. Masuri de prevenire - depasire

Există câteva dificultăţi (obstacole) ce pot sta în calea unei planificări eficiente.
a)      Schimbarea rapidă a condiţiilor de mediu, care face ca planurile să nu mai fie actuale.
b)      Concepţia unor manageri potrivit cărora planificarea nu este necesară. Acest lucru se poate întâmpla când managerul respectiv are o idee generală despre mijloacele de realizare a obiectivelor firmei. Trebuie precizat că pentru a fi realizat în bune condiţii, un plan trebuie să fie elaborat în formă scrisă şi descris în detaliu. De asemenea, planul trebuie comunicat tuturor celor care urmează să participe la implementarea lui. În caz contrar, planul va fi dificil de realizat şi implementat.
c)      Lipsa de timp a unor manageri. Unii manageri îşi risipesc timpul asupra unor sarcini mărunte şi curente şi scapă din vedere acţiunea în perspectivă şi planificarea. Chiar dacă ei consideră că planificarea e continuă lipsa permanentă de timp îi determină să neglijeze planificarea.
d)     Slaba pregătire în domeniul planificării a unor manageri.
e)      Conducerea procesului de planificare de către specialişti în planificare. Când procesul de planificare este încredinţat unor specialişti, managerii de regulă se implică mai puţin în planificare influenţând negativ implementarea şi succesul planului.
În vederea prevenirii şi depăşirii acestor dificultăţi (obstacole) se pot lua o serie de măsuri :
a)      Implicarea managerilor de nivel superior în procesul de planificare. Această implicare va stimula şi managerii de la nivelurile inferioare să practice şi să sprijine planificarea.
b)      Angajarea de specialişti în planificare care să sprijine elaborarea planurilor fără a le realiza efectiv. Specialiştii în planificare reprezintă un grup de angajaţi care ajută managerii în procesul de planificare. Aceşti specialişti evaluează influenţa factorilor de mediu intern şi extern şi sugerează posibilele schimbări în misiunea, în obiectivele şi planurile firmei. Începând cu anii ’60 şi până în anii ’80 importanţa acestor specialişti în planificare a crescut, însă s-a dovedit că folosirea lor nu este întotdeauna eficientă.
c)      Antrenarea în planificare cu seriozitate şi perseverenţă a tuturor persoanelor responsabile pentru implementarea planificării. Aceasta impune o bună pregătire a acestora în domeniul planificării.    
d)     Revizuirea (actualizarea) periodică a planurilor, în special atunci când condiţiile de mediu tind să se modifice cu rapiditate. În această situaţie, managerii pot aplica planificarea contextuală. Planificarea contextuală presupune elaborarea unor planuri alternative pentru situaţiile în care condiţiile de mediu evoluează altfel decât s-a anticipat. 


loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor