loading...

ELEMENTELE COMPONENTE ALE CALCULATORULUI PERSONAL

ELEMENTE DE BAZĂ

  Un calculator personal este un sistem electronic programabil de prelucrere a datelor proiectat pentru a fi folosit de un singur utilizator.
  D-ea lungul anilor de dezvoltare a calculatoarelor personale blocurile de construcţie denumite componente hard s-au modificat si perfecţionat continuu.
Unitatea centrală constituie componenta de bază a sistemului şi este formata din:       
*unitate arimetrică şi logică (UAL) ce efectuează operatiile atitmetice şi logice;
*memoria internă (MI) care păstrează programele şi datele în curs de prelucrare;
*unitatea de comandă şi control (UCC) cu rol în dirijarea funcţonăii întregului ansamblu.
Echipamentele periferice  realizează legăura calculatorului cu mediul inconjurător.Se disting următoarele categorii mai importante:
*echipamente periferice de intrare (tastatură, mouse-ul);
*echipamente periferice de ieşire (monitor, imprimanta scanner);
*echipamente periferice de stocaj (unitaţi de bandă magnetică ,unităţi de CD-ROM)
*elemente periferice  de comunicaţie (cuplor, modem).
 ELEMENTE CONSTRUCTIVE
 Cele mai importante grupuri de componente ale unui calculator sunt:unitatea de sistem, sistemul de stocare a datelor , echipamentele periferice ăi componentele de conectare.
 Componenta de bază a unui PC este unitatea centrală formată din carcasa calculatorului şi din întreg conţinutul acesteia. Una din principalele sale funcţii este cea fizica, ea reprezentand locul în care sunt montate componente interne, cum ar fi: placa de bază, unitaţile de disc, plăcile de extensie etc.
  Placa de bază
    Elementul esenţial al unitaţii de sistem este placa de bază. Placa de bază conţine elementele de bază a unui PC , cum ar fi: microprocesorul, sistemull de stocare a datelor (memorie), sloturile de extensie şi porturile.
 Microprocesorul este cea mai importantă dintre componentele electrice de pe placa de bază, fiind coodonatorul tuturor operaţiilor ce se efectuează.Tipul microprocesorului determină puterea de prelucrare a calculatorului şi programele pe care le poate rula.
  Principalele caracteristici ale unui microprocesor sunt: viteza de lucru capacitatea maximă de memorie pe care o adresează, setul de instrucţiuni pe care le poate executa.Modelul unui microprocesor este principalul criteriu de alegere a unui calculator.


WINDOWS
   Utilizare

I.1.Generalitati

  Microsoft Windows 98 este un sistem  de operare puternic si flxibil si are posibilităţi de multitasking  (posibilitatea de a lucra in acelasi timp cu mai multe aplicaţi ),este consecvent ca aspect si comportament in toate programele destinate ce ruleaza sub Windows , are posibilitatea de a integra o diversitate de servere , aplicatii pe 16 sau pe 32 de biti si ofera acces usor prin retea la diferite fisiere partajate aflte pe alte calculatoare ,la imprimante si la Internet.
   Wndows este destinat simplificari utilizari calculatorului. In aceasta carte va prezentam detaliat instrumentele si informaţiile de care aveti nevoie pentru a utiliza Windows 98, cu referirile de rigoare pentru sistemul de operare Windows 95.                                       
    Invatarea informaticii in şcoala generala urmareste coştientizarea de catre elevi a naturii acestui obiect de studiu ca o activitate de rezolvare de probleme ,actuale si viitoare, bazata corp de cunostinte si de proceduri, dar ca si o disciplina strins legata de societate prin relevanta sa in cotidian.
     Prin cursul opţional de “ Calculatorul in viata cotidiana”se urmareste dobandirea pe cale intiutiva si practica a unor noţiuni si cunosţinte de utilizare a calculatorului in diferite situaţii din viata cotidiana.
     Caracteristicile defilatorii ale acestei lucrari sunt legate prezentarea clară, accesibila,de organizarea sistematica a materialului, rod al unei activitati didactice indelungate.
     Lucrarea conceputa spre a fi utilizată in diverse situaţii  respectiv: cu ajutorul unui profesor a carui muncă este astfel usurată si eficientizată, de catre utilizatorul care va folosi lucrarea alaturi de calculator sau chiar sub forma unei lecturi, asimilare cunoştinţelor fiind inlesnită prin intermediul celor peste 40 de figuri, in cea mai mare parte capturi de ecran, capabile să substituie, intr-o prima faza calculatorul.
     Calculatorul in viata cotideana este o lucrare accesibila tuturor, fara a renunta insa la o carte de specialitate.De aceea s-a pastrat un limbaj adecvat, dar nu pretenţios, au fost introduse in mod gradat si elemente dificile, dar care au fost explicate si exemplificate.
        Sistemul de operare Windows este destinat software- ului de bază al calculatorului. Sistemul Windows este prezentat dupa urmatorul plan :elemente şi operaţi de baza, manevrarea programelor ce lucrează sub Windows, accesarea documentaţiei de ajutor.


loading...

Postări populare de pe acest blog

Surse de energie

Surse ale conflictului

Caile de administrare a medicamentelor